Krachttraining

Krachttraining is voor zowel mannen als vrouwen geschikt. Veel vrouwen zijn bang om té gespierd te worden wanneer ze aan krachttraining doen. Mensen denken tegenwoordig al veel te snel dat ze lichamen krijgen als bodybuilders, zoals op de voorpagina’s van fitness magazines te zien zijn. Een enorme misvatting over krachttraining!

Er zijn wel verschillen tussen de mannelijke- en vrouwelijke lichaamssamenstelling. Vrouwen hebben ongeveer tweederde van de kracht die mannen hebben. Daarbij is het verschil in het onderlichaam kleiner dan in het bovenlichaam. Dit komt door het verschil in lichaamssamenstelling, aangezien vrouwen over het algemeen een hoger vetpercentage hebben. Deze vetmassa zitten in verhouding meer in het bovenlichaam dan in het onderlichaam.

Als je kijkt naar de relatieve verschillen, zijn de verschillen in kracht significant kleiner. Mannen zijn over het algemeen groter dan vrouwen en hebben daarom van zichzelf al grotere spieren. Wanneer je dit allemaal in verhouding bekijkt, hebben vrouwen procentueel gezien bijna net zo veel spiermassa als mannen. Dit vergt echter ook andere manieren van krachttraining. Zo zullen vrouwen lichtere krachtoefeningen voor de arm- en rugspieren moeten uitvoeren dan mannen.


HIIT

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Het trainingsprincipe van HIIT is dat je door middel van intervals in een korte tijdsduur een intensieve inspanning levert. Met een HIIT training wissel je intensieve oefeningen af met minder intensieve oefeningen of rust.

De intensiteit van de training kan volledig op jouw niveau afgestemd worden omdat een HIIT training in allerlei vormen en maten te doen is. Los van het feit dat je werkt met intervallen heb je de vrijheid om zelf invulling te geven aan je training. Op deze manier kunnen we verschillende oefeningen laten aansluiten bij jouw trainingsdoelen. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten in sprintjes, op de fiets, met krachttraining of combinaties hiervan. Je kunt variëren in de tijd van de intervallen, de totale duur van de training en de oefeningen die je doet. Deze grote mogelijkheid tot combineren en variëren vinden veel mensen aantrekkelijk.

Een bekende vorm van HIIT is de kortdurende Tabata training waarbij je 20 seconden maximale inspanning afwisselt met 10 seconden rust. Een Tabata bestaat uit 8 rondes en duurt in totaal dus slechts 4 minuten. Ook in de crossfit maken ze veel gebruik van HIIT training en tegenwoordig wordt het in de fitness op allerlei manieren ingezet.


Core Stability

De core-stability - ook wel kern- of rompstabiliteit genoemd - is afkomstig uit de revalidatietraining en is pas later uitgegroeid tot reguliere trainingsvorm. Grofweg wordt met core-stability de functie van de diepe spieren van de romp (buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem) bedoeld, maar de kern is eigenlijk de hele torso inclusief de interne organen.

In de beweegleer gaat men ervan uit dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol. Veel mensen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Hierdoor zwabber je niet als lappenpop heen en weer, maar behoud je stabiliteit.

Het doel van de oefeningen binnen deze vorm van training is het verhogen van de stabiliteit en lenigheid, het aanleren van een betere houding en het verbeteren van communicatie tussen spieren en zenuwen. Hoewel je bij core-stabilitytraining ook zeker je buikaanpakt, is niet elke buikspieroefening een core-oefening. De rompspieren moeten namelijk vooral kunnen leren om je wervelkolom te stabiliseren.